For efterhånden længe siden havde jeg lidt fokus på belægninger her på bloggen, men jeg blev aldrig færdig med den lille serie af belægnings fifs, jeg havde planlagt.
Så nu tager jeg det op igen i et par indlæg.
Helt kort, så er en belægning en kopi af mønsteret, som bliver klippet i yderstoffet. Den bliver syet fast i yderkanten ret mod ret og derefter vendt ind på indersiden, hvor den enten kan være det eneste der er indvendig, eller den kan være syet sammen med foer.
Det giver en flot finish, hvor de yderste kanter er “lukket inde” mellem stoffet og belægningen, så de ikke trævler, og så man slipper for synlige syninger på retsiden. Derudover stabiliserer belægninger, og hjælper med til at tøjet holder faconen.
Det er ikke altid, der er mønsterdele til belægninger. Så hvis du vælger noget stof, der har brug for belægninger, er det super smart at kunne lave sine egne.
Sådan en situation sad jeg i med den her jakke, jeg er ved at sy:
Den er lavet til at sy i filtet uld, som ikke skal hverken kantes eller fores, men jeg har valgt at sy den i en mere løst vævet uld, der på ingen måder kan holde til ikke at blive kantet.
Derfor vil jeg gerne have en belægning syet på i kanten, så jeg kan få en pæn afslutning.
Følg billedguiden herunder for at se, hvordan jeg har løst det problem.
![Tegn ind på forstykket, hvor du gerne vil have belægningen til at gå til. Det skal være ca. 8-10cm fra midt for - så bliver det som regel godt. Forstykket i denne jakke er bredt, fordi de yderste 5cm skal bukkes om på retten som en detalje.](http://www.skaberlyst.dk/wp-content/uploads/2013/08/belaegning_forstykke.jpg)
Tegn ind på forstykket, hvor du gerne vil have belægningen til at gå til. Det skal være ca. 8-10cm fra midt for – så bliver det som regel godt. Forstykket i denne jakke er bredt, fordi de yderste 5cm skal bukkes om på retten som en detalje, derfor bliver belægningen i det hele mere end 8cm bred i dette tilfælde.
![Hvis du har et indsnit på ryggen, så skal der tages højde for det. Det gør du ved at lukke indsnittet.](http://www.skaberlyst.dk/wp-content/uploads/2013/08/belaegning_ryg1.jpg)
Hvis du har et indsnit på ryggen, så skal der tages højde for det. Det gør du ved at lukke indsnittet.
![Luk indsnittet ved at folde det ene ben over på det andet, som om du havde syet det. Hold det sammen med knappenåle eller et lille stykke magic tape, så du kan åbne det igen.](http://www.skaberlyst.dk/wp-content/uploads/2013/08/belaegning_ryg2.jpg)
Luk indsnittet ved at folde det ene ben over på det andet, som om du havde syet det. Hold det sammen med knappenåle eller et lille stykke magic tape, så du kan åbne det igen.
![Tegn belægningen ind på ryggen. Den skal være lige så bred som forstykkets belægning er ved skulderen. 4-5cm plejer at være flot.](http://www.skaberlyst.dk/wp-content/uploads/2013/08/belaegning_ryg3.jpg)
Tegn belægningen ind på ryggen. Den skal være lige så bred som forstykkets belægning er ved skulderen. 4-5cm plejer at være flot. Belægningen på ryggen er lige bred over det hele, og er parallel med halslinjen. Min har jeg lavet 5cm bred.
![Når belægningen på ryggen er tegnet ind, ser det nogenlunde sådan her ud.](http://www.skaberlyst.dk/wp-content/uploads/2013/08/belaegning_ryg4.jpg)
Når belægningen på ryggen er tegnet ind, ser det nogenlunde sådan her ud. Indsnittet er stadig lukket.
![Tegn belægningen af på et nyt stykke mønster papir. Indsnittet er stadig lukket, og kommer ikke med over i belægningen. Du har lukket det i mønsteret istedet for at sy det i stoffet, og det kan lade sig gøre, fordi belægningen er smallere end længden på indsnittet. Er belægningen bredere end indsnittet er langt, kan man ikke lukke det på denne måde, og stadig bevare faconen i tøjet.](http://www.skaberlyst.dk/wp-content/uploads/2013/08/belaegning_ryg5.jpg)
Tegn belægningen af på et nyt stykke mønster papir. Indsnittet er stadig lukket, og kommer ikke med over i belægningen. Du har lukket det i mønsteret i stedet for at sy det i stoffet, og det kan lade sig gøre, fordi belægningen er smallere end længden på indsnittet. Er belægningen bredere end indsnittet er langt, må man sy indsnittet i belægningen, for at bevare faconen i tøjet.
I del 2 lærer jeg dig et trick til at tjekke, at forstykket og bagstykket passer sammen i belægningen. Det kan lige give den sidste finish, der får tøjet til at se professionelt ud. Del 2 kommer på bloggen i morgen.
OPDATERING
Læs del 2 her: http://www.skaberlyst.dk/lav-din-egen-belaegning-del-2-af-2/